news banner image

Bejegyzések

Szerző: GPeter, kategória: edzés, dátum: 2023-04-27

Hogyan válasszunk edzőruhát Aikido edzéshez


Amikor az ember elkezdi az Aikido edzést vagy már rájön hogy komolyan tetszik neki akkor mind a két esetben ugyan azzal a kérdéssel találja szemben magát, ami úgy hangzik ,hogy: “Milyen ruhát válasszak edzésre?”

E fenti kérdést probálom megválaszolni a következő rövid kis szösszenetben első sorban a mi edzéseket és a tapasztalataimat alapul véve.

Első edzésekre hogy válasszak ruhát?

Amikor az ember először jön Aikido edzésre a felszerelés kiválasztása nem túl bonyolult feladat, hiszen a gyakorlás elkezdéséhez elegendő mindössze: Egy kényelmes poló(lehetőleg fehér minta nélküli), kényelmes hosszú szárú melegítő nadrág  amin nincs patent vagy cipzár, ez kiegészülhet esetleg zoknival.

Valamint a felszerelés részét általában egy pár papucs amivel a tatami-ig tudunk menni.

Szeretnék már Gi-t venni ,de hogy fogjak bele?

Ilyenkor már egy kicsit komplexebb hiszen több lehetőségünk is van.

Először nézzük meg, hogy Aikido edzésen milyen gi-ket használunk. 

Az esetek döntő többségében az emberek Judo gi-t választanak a mindennapi edzésekhez ugyanakkor az edzések többségére megfelelő választás lehet a karate gi(vászonszövésű) is. Itt azt kell figyelembe venni, hogy a ruhának milyen terhelésnek kell megfelelni. Gyerek edzésre és fegyveres edzésre megfelelő választás a karate gi viszont olyan edzéseken amikor ruha fogások is előfordulhatnak ott célszerűbb egy erősebb anyagú judo gi. Személy szerint én a felnőtt edzésekre a rizsszemes szövésű judo gi-t javaslom első választásnak, mert az minden edzésre megfelelő. 

A gi választásnál ezen felül még 2 fontos dolgot kell figyelembe venni. A judo gi-k anyag összetétele(műszál/pamut arány) és a ruha mérete (valamint ,hogy aikido edzésen fehérszínű gi-t használunk).

A gi-ket általában testmagasság alapján lehet vásárolni 100 cm-től 10 cm-enként 210 cm-ig.

Figyelembe kell venni a ruha méretének meghatározásánál ,hogy a sok pamutot tartalmazó ruhák mosás során összébb mehetnek(kb 4-7%-ot), ezért ilyen ruháknál azt az ökölszabályt szoktuk alkalmazni, hogy kb. 10 cm-el nagyobbat választunk így a mosás után is megfelelő méretű lesz. Tehát ha valaki 160 cm akkor neki a 160-170-es kategória a megfelelő. Valamint figyelembe kell vennünk a testalkatunkat is, mert ha pl jelentős túlsúlya van valakine akkor is a nagyobb méret választása lesz a megfelelő. 

A jó méretet a gi felsőn könnyű meghatározni fiúknak lányoknak egyaránt az a jó méret ahol ha felvesszük a gi felsőt és össze lapoljuk magunon akkor elől a két szárny alja pont fedi egymást.

A ruhának még egy fontos paramétere egy gramm-al jelölt érték. Ez az érték a ruha erősségét jelzi egy négyzetméterre viszonyítva. A vékonyabbak a gyakorló judo ruhák, amelyek négyzetméterenkénti 350-450 gramm sűrűségű anyagból készülnek aikido edzésre tökéletesen megfelelnek. Ugyanakkor léteznek vastagabb, sűrűbb anyagú, versenyre használt judo ruhák amelyeknek a tömege 650-1000 gramm között mozog.

Érdemes még megemlíteni ,hogy gi alsóból(nadrág) is két fajta van. Van a tradicionálisabb gumi nélküli megkötős derekú és a gumis megkötős derekú nadrágok. Ezeknél a személyes kényelmi szempontok alapján érdemes választani. Személy szerint gyerekeknek mindenképpen a gumis derekú választását javaslom. Viszont a gumis derekú nadrágot is meg kell kötni mindenképpen edzésen.

Fontos megemlíteni, hogy figyeljünk oda arra ,hogy egy gi-nek az öv nem tartozéka azt általában külön kell megvenni!

Tisztítás és tárolás általános szabályai:

 A rizsszövéses pamutból készült judo ruhákat 30 Cº-os, de maximum 40 Cº-os vízben szabad kimosni. A fehérítő vegyszerek használata és a judo ruha főzése nem ajánlott! Ellenkező esetben a ruha élettartama kevesebb, mint a felére csökken. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a használatba vétel után a ruha fehérsége már soha nem lesz a régi. Senkinél sem!

Fontos, hogy a rizsszövéses pamutból készült judo gí-k a harmadik vagy a negyedik mosás után nyerik csak el a végleges méretüket, viszont további mosások után már nem mennek jobban össze. Ennek köszönhetően, amikor a növésben lévő gyerekeknél felvarrásra van szükség, azt mindenképpen csak több mosás után szabad megtenni!

A végén pár tipp vagy ajánlás a vásárláshoz személyes tapasztalataim alapján:

Mostanában a Decathlonban egész jó minőségű és szabású judo gi-ket lehet kapni szóval ez opció lehet.

A Fujimae gi-jei is kifejezetten kényelmesek és tartósak voltak számomra.

Remélem ez a kis összefoglaló segítséget tud nyújtani a választásban.

vissza