news banner image

Bejegyzések

Szerző: GPeter, kategória: kultúra, dátum: 2023-02-20

A meghajlásról


A modern Japánban meghajolnak köszöntéskor, elköszönéskor, egy óra, vagy ceremónia kezdetekor, mikor köszönetet mondanak, vagy éppen bocsánatot kérnek, ha gratulálnak valakinek és, mikor szívességet kérnek a másik féltől.
A meghajlás kétféle testhelyzetben történhet, ülve, vagy állva. Az ülő pozícióban történő meghajlás, az úgynevezett seiza teaszertartások és temetések alkalmával a leggyakoribb. Az állva történő meghajlást seiritsunak nevezik. Mindkét pozícióban ügyelni kell a testtartásra, amely férfiak és nők esetén különbözik.
Mikor a meghajlásról van szó, fontos figyelnünk arra, hogy egyenes legyen a hátunk. A légzés is nagyon fontos. Lélegezzünk be, amikor meghajlunk, fújjuk ki a levegőt, amíg tartjuk a meghajlást, majd ismét be, ahogyan visszaegyenesedünk.
A család és a barátok körében azonban nincs szükség a teljes meghajlásra. Ilyenkor a fej megdöntése is elég.
Beszéljünk most a meghajlás szögének jelentőségéről. Ennek megfelelően több típust különböztetünk meg:
Eshaku: ez a 15° - os szög az üdvözlést szolgálja, amelyet egyenlő üzleti partnerekkel, kollégákkal, barátokkal szemben alkalmaznak.
Senrei: 30° - os dőlésszögben történik, ez kizárólag ülő helyzetben történhet, és például hála és tisztelet kifejezésekor használják.
Futsuurei, vagy keirei: ez a 30 - 45°- os dőlésszög a tisztelet megadásának formája a magasabb rangú emberek, például a főnökünk felé.
Saikeirei: a 45 - 70° - os szögben történő meghajlás a megbánás jele, drámai bocsánatkéréskor gyakori.

Edzések alkalmával meghajlás szintén kiemelt szerepet kap hiszen így fejezik ki a partnerek egymás iránt a tiszteletüket valamint így mondanak köszönetet egymásnak. Ezenkívül edzés kezdetekor és a végén szertartásos meghajlással köszöntjük O-Senseit.

forrás: www.omiyage.hu

vissza